История

 

 

    Отсуки Масаюки, известен с псевдонима си    Масаюки Сайонжи, е роден на 18-ти ноември  1948 година в Токио – Япония. Когато е бил  инструктор по китайска калиграфия, Сайонжи  често посещавал Китай, за  да подобри  техниката си. Там се е докосвал до  традиционната китайска  медицина изучавайки  древните книги по калиграфия. Теоретичните  принципи, философията и по-специално    терапевтичните ръчни методи, представени в  тези творби, са предизвикали възторг у него и желание да ги усвои.

 

 

 

 

 

 

  През 1975 г. среща Шуичи Оно Хидеказу /Shuichi Оnо Hidekazu/ и става негов ученик. Хидеказу е известен майстор на Seitai Ho. Той е основал свой терапевтичен метод след задълбочено проучване на Zheng Ti Fa техники и рехабилитация, прилагани в будистките манастири в Китай /между които и известния Shao Lin/. 

 

 

 

 

  

 За 6 години Сайонжи прави различни изследвания за прилагането на източните традиционни методи на лечение, особено китайските и японски такива (Tui-na, Zheng Ti Fa, An-Ma, Shiatsu, Do In, Seitai-ho т.н.). Успява да надгради, систематизира и подреди тези знания и през 1981 година ги представя като  метод, съдържащ 100 базови похвата /техники/, наречен ЮМЕЙХО. Прeз 1983 г. в Токио основава международен Институт по превантивна медицинска прaктика. Започва да прилага своя природен профилактичен и възстановителен метод, който с течение на времето успешно се доказва и се налага като една изключително логична и правилна система, която възстановява по естествен начин жизнените сили на човека. Най-важното в метода ЮМЕЙХО е теорията за центъра на тежестта. Тази теория е древна, но изключително ценна и до днес.  Всички познати медицински методи биха могли да я използват, за да постигнат бързо оздравяване. Масаюки Сайонжи искрено се е надявал  във всяко семейство да има един човек, който да знае и използва метода юмейхо и да помага на близките си.Той е вярвал, че  знанията, които дава на света ще научат хората да разберат необходимостта от профилактика срещу болестите. Осъзнал е, че болестите водят до финансова и духовна тежест върху всяко семейство и че те са основна предпоставка за разрушаване на благоденствието и щастието на хората. Това намира израз в думите му:  „Всеки иска да бъде здрав, но как хората да не се разболяват или поне това да става по-рядко... Според мен те трябва да поставят на първо място профилактиката. Юмейхо е инициатива, с която може да се постигне истински профилактичен и възстановителен ефект.”   През 2005 година Д-р Масаюки Сайонжи загива при трагичен инцидент.